Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 30. maaliskuuta 2015

IP-osoitteet, OSI-malli ja TCP/IP

IP-Osoite on numero sarja jolla voidaan erotella ip-verkkoon kytketyt verkkosovittimet. IP-Osoitteen perusteella IP-paketti löytää perille ja vastaukset tulevat takaisin.

IPv4

 • IPv4:n osoitteen pituus on 32 bittiä ja IPv4-verkossa voi olla noin neljämiljardia (4 · 109) solmua.

IPv6

 • IPv6:ssa käytetään 128-bittisiä osoitteita, jolloin yhdessä verkossa voi olla yli 340 sekstiljoonaa (340 · 1036) solmua. 
Mikä on OSI-malli?
OSI-malli (Open Systems Interconnection Reference Model) kuvaa miten verkko toimii 7 eri kerroksessa. Tässä siitä malli.


OSI-mallin kerrokset ovat:
 1. Fyysinen kerros (Physical layer), joka määrittelee tiedonsiirron fyysisen median, kuten sähkökaapelin, valokuidun tai radioaaltojen yli, "siirtää yhden bitin".
 2. Siirtoyhteyskerros tai siirtokerros (Data Link layer), joka kehystää ylempien kerrosten tietoliikennepaketin fyysisen kerroksen siirtoa varten.
 3. Verkkokerros (Network layer), joka välittää ylempien kerrosten tietoliikennepaketteja tietokoneiden välillä, tarjoten päästä päähän yhteyden erilaisten verkkoratkaisujen ylitse.
 4. Kuljetuskerros (Transport layer), joka huolehtii siitä, että paketit tulevat perille ja että ne järjestetään oikeaan järjestykseen. Myös vuonhallinta on kuljetuskerroksen tehtävä.
 5. Istuntokerros (yhteysjakso, Session layer), joka huolehtii useiden yhdessä yhteydessä kulkevien istuntojen multipleksoinnista.
 6. Esitystapakerros (Presentation layer), joka vastaa muun muassa eri merkistökoodauksien yhteensovittamisesta.
 7. Sovelluskerros (Application layer), jota (käyttäjälle näkyvät) sovellukset käyttävät viestintään.

TCP/IP

 1. Sovelluskerros (Application Layer)  sovellus pitää huolen istuntojen muodostamisesta ja purkamisesta samoin kuin tarvittavista tiedon esitystavan muunnoksista.
 2. Kuljetuskerros (Transport Layer) tarkoitus on sallia tietojenvälitys lähde- ja kohdekoneiden välillä.
 3. Verkkokerros (Internet Layer) välittää tietoliikennepaketteja verkon tietokoneiden välillä, parhaansa mukaanIP ei takaa yksittäisen paketin perillepääsyä; paketit saattavat kadota, vaihtaa järjestystä tai kopioitua matkalla. Näiden tapahtumien käsitteleminen on ylempien kerrosten tehtävä. Etenkin on huomattava että tungos verkossa on täysin luvallinen syy verkolle tuhota tietoliikennepaketteja IP-tasolla.
 4. Peruskerros (Link Layer)IP-protokolla ei ota mitenkään kantaa fyysiseen mediaan tai pakettien kehystykseen, vaan olettaa saavansa käyttöön alemman kerroksen palveluita jonkin rajapinnan kautta, niin että se voi lähettää paketteja reitittimille (yhdyskäytäville).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti